top of page
Søg
  • Forfatters billedeKasper Skov

Gavens unikke sprog

Man kan mene hvad man vil om alle de penge, al den tid og al den energi der hvert år bliver brugt på at give hinanden gaver, men man kan bestemt ikke komme udenom, at gaven har sin berettigelse. Mest af alt, fordi gaven fortæller modtageren noget som ord måske ikke kan.


De fleste kender sikkert godt følelsen af, at ord bare ikke rækker. De er ikke tilstrækkelige til at fortælle hvad du egentlig føler for din far, mor, søster kæreste, ven eller lignende. Du prøver at fortælle hvor meget han betyder for dig, men uanset hvor længe og hårdt du prøver, så er det bare ikke godt nok. Så du giver en gave til ham. Du forærer ham noget personligt, en genstand, ting eller oplevelse som fortæller ham alt det, som dine ord ikke kunne. Langt vigtigere end hvad der gemmer sig bag indpakningen er nemlig hvad gaven fortæller modtageren.


I store dele af verden er gaver en central del af kulturen, hvor den bruges til at anerkende andre og markere en særlig begivenhed. Herhjemme i Danmark hænger fødselsdag eller jul uadskilleligt sammen med gaver, som er en fundamental del af traditionen – hvorfor det også forventes af dig at du leger med, at du spiller efter reglerne og bliver en del af gavegivningen. Udefra kan det måske virke som om, at man har et valg. At man selv beslutter om man vil være en del af gaveræset, men for os der er en del af det, og det er vi mere eller mindre alle, så ved vi, at traditionen med gaver er en selvfølge, fordi den er så dybt integreret i vores kultur, traditioner og højtider.

Nu lyder det måske som om, at gaven er en dårlig ting i vores dagligdag, men det er bestemt ikke undertegnedes holdning – snarere tværtimod, så får gaven i mange henseender det hele til at flyde lidt bedre. Gaven kan nemlig bruges som en afværgende manøvre, som kan skabe goodwill på den konto hvor du måske har fået minus. Overvej for eksempel hvor effektfuld en buket blomster eller en æske chokolade er for din kærestes humør, hvis du igen er kommet sent hjem uden at skrive, eller endnu en gang har ladet opvasken stå så længe, at det hvide porcelæn er blevet grønt af mug og svamp.


Udover højtider og traditioner er gaven også tæt knyttet til kærlighed. Den taler nemlig som nævnt tidligere et sprog, som transcenderer almindelig ord. Gaven kommunikerer på et plan, som ikke er muligt uanset hvor mange af alfabetets 28 bogstaver du tager i brug.

8 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Nye danske magasiner

I en tid hvor det trykte medie er under stadig større pres, giver det ikke mening at kaste sig ud i et startup som involverer fysiske magasiner, som man kan købe i kiosken eller på tankstationen. Det

4 gode grunde til at få fat i en babynest

Babyer er dejlige, nuttede, uimodståelige og fyldt med livsenergi som smitter af på dig. Desværre kan de også af og til føles om en lænke om benet på dig - eller måske snarere en lænke om armene - for

Det kolde nord

Jeg har været på en rejse. En rejse til det kolde nord. Og selvom det måske lyder som en længere færd, så tog det faktisk ikke mere end 1,5 times tid i bil. Jeg har besøgt det kolde nord, også kaldet

Post: Blog2_Post
bottom of page